Over CivicZorg & DienstverleningVrijwilligers

“Civic Amsterdam extra in actie tegen eenzaamheid”

U bent hier: Home > Nieuwsoverzicht > Civic Amsterdam extra in actie tegen eenzaamheid
       
 Home
 Over Civic
 Nieuwsbrief Civic
 Veelgestelde vragen
 Klachten
 Fotoalbums
 Contact
 
Agenda
 
28-02-2017
Voorlichtingsbijeenkomst (nog) veiliger wonen voor senioren
 
08-03-2017
Workshops: Omgaan met dementie voor mantelzorger, de kracht van anders communiceren
 
Jonge mantelzorgers (< 24 jaar)
 
Naar agenda
 
Nieuws
 
Sonja (40): "ik geef niet op"
 
Gemotiveerde Kameela (35) aan het werk
 
Nancy (31): "ik zit niet meer alleen thuis met de kinderen"
 
Nieuwsarchief
 
Twitter
 
 
Ga naar Twitter
 

Civic Amsterdam extra in actie tegen eenzaamheid

Uit onderzoek is gebleken dat ruim dertig procent van de volwassen Nederlanders zich weleens eenzaam voelt, waarvan acht procent ernstig. Dit is een zeer zorgelijke maatschappelijke ontwikkeling. Welzijnsorganisatie Civic Amsterdam zet zich om deze reden extra in tegen eenzaamheid, vooral eenzaamheid onder senioren, en pakt dit groots aan.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, die dit jaar plaatsvond van 24 september t/m 3 oktober, organiseerde Civic Amsterdam tal van activiteiten om de saamhorigheid in de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied te versterken en om aandacht te vragen voor dit onderwerp. “We zijn aangeschoven bij diverse bestaande groepsactiviteiten en hielden met de deelnemers een informatief gesprek over dit beladen thema”, aldus Annemiek Kroone, maatschappelijk werker bij Civic Amsterdam.”

Korte vragenlijst
Om de eenzaamheid in de buurten gericht aan te pakken, werd een korte vragenlijst uitgedeeld aan de bewoners. Vragen die voorkwamen in de vragenlijst waren o.a. ‘Hoe herkent u eenzaamheid bij uzelf?’, ‘Wanneer zit eenzaamheid u in de weg?’ en ‘Wat kunt u zelf tegen eenzaamheid doen?’ Tijdens de evaluatie bleek dat het thema niet op een luchtige manier besproken kan worden. “Er kwamen veel emoties los bij verschillende bewoners”, vertelt Kroone. “Sommige mensen weigerden zelfs het lijstje in te vullen, de confrontatie was voor hen te groot.” Opvallend was dat een meerderheid van de bezoekers wel iemand in de kennissenkring heeft die kampt met eenzaamheid. Reden te meer voor Civic om extra aandacht aan het aanbod van activiteiten tegen eenzaamheid te besteden.”

Activiteiten
Civic Amsterdam organiseert diverse activiteiten tegen eenzaamheid. Zo is er de senioreninloop, waar 65-plussers terechtkunnen voor een gezellig praatje en leuke activiteiten zoals bingo en muziek maken. De wandelgroep is er speciaal voor senioren die behoefte hebben aan een wandeling en eventueel maatschappelijke hulp. Kijk in je Wijk is een serie activiteiten waarbij bewoners hun eigen wijk in gaan en ontdekken. “En worden genoeg activiteiten tegen eenzaamheid in de buurt georganiseerd. We hopen dat bewoners in de toekomst meer de wijk in gaan, om zo te ontdekken wat die voor hen in petto heeft. Ze kunnen bijvoorbeeld terecht bij verschillende buurthuizen of bij welzijnsorganisaties als Civic Amsterdam”, vertelt Kroone.

Passende afsluiting
De Week tegen Eenzaamheid werd passend afgesloten met het Café tegen Eenzaamheid, dat gehouden werd in Buurthuis Archipel. In samenwerking met Streetsmart en Civic Amsterdam zetten scholieren van het Montessori Lyceum zich op een creatieve manier in tegen eenzaamheid. Met onder andere rap, muziek en karaoke brachten zij hun boodschap vrolijk over.

In de toekomst hoopt Civic Amsterdam nog meer samen te werken met andere organisaties en initiatiefnemers, om zodoende de aanpak tegen eenzaamheid te versterken. Ook is het zaak om de aanpak gerichter te maken: “Senioren hebben nu eenmaal hun eigen, specifieke behoeften als het gaat om eenzaamheid. Men moet bijvoorbeeld geduldiger met ze omgaan”, aldus Annemiek Kroone.

“Hier houden wij rekening mee en vragen wij bij andere bewoners begrip voor. Zo is elke kleine en grote stap die we zetten een bijdrage aan de vermindering van eenzaamheid in de wijk. In Oost trekken we hier actief samen met de bewoners in op, dat werkt.”

- Terug naar overzicht
Civic Amsterdam

 Civic is continu voor u in beweging. We blijven onafgebroken werken aan verbetering van onze dienstverlening. Heeft u als inwoner van Amsterdam Oost ideeën om de wijk waarin u woont en leeft, beter leefbaar te maken? Of heeft u vragen en suggesties? Neem dan contact op met Civic .

 
 
 
Civic Amsterdam wordt uitgevoerd door:     Disclaimer
  Interact Network 2013